Barnbarnet till ” El Chato ” i en dokumentär om ” Spanien ” Tidningen i Tanger

Barnbarnet till ”El Chato” i en dokumentär om ”Spanien” tidningen i Tanger

En dokumentär om Tangier tidning Españen  filmas  , regisserad av journalisten Fernando Santiago, och som kommer att innehålla vittnesbörd från historiker, utredare, familjemedlemmar och några överlevande som arbetade för tidningen.

 

http://4.bp.blogspot.com/-4hZz1B78kCI/VZ5ptXPO0DI/AAAAAAAA3FE/8rqPGf7Xpsk/s400/DSC_0001.JPG

Författaren och forskaren Chema Menéndez, intervjuad för dokumentären. Photo Agency Febus.

Även om författaren Chema Menéndez har redan avslutat en dokumentär om Spanien tidning   av Tangier som snart kommer att se ljuset, idag, vid International Press Center i Madrid, har han intervjuats för en annan dokumentär som nyfiken också handlar om den nämnda förklaringen.

Under sin intervju, Menéndez erinrade om vikten av denna tidning, ursprunget, enligt honom, till ”journalistisk övergång”, det vill säga av kampen mot franko i den spanska pressen och hans farfars betydelse i all den affären, eftersom det var hans största anhängare, i en tid av diktatur där man sköts för mycket mindre. 

Denna dokumentär är regisserad av journalisten Fernando Santiago, medarbetare till  El Diario de Cádiz ,  Radio Cádiz , av programmen  La Mirilla  och  La Hora de Andalucíen  på Canal Sur, chef för  Café del Correo-program  av 8 TV och chef för videotjänsten för provinsrådet Cádiz, med mer än 250 dokumentärer bakom sig, och har stöd från Cádiz Press Association och provinsens råd i den staden.

Den ovannämnda dokumentären kommer också att innehålla förstklassiga vittnesmål som till exempel Bernabsé López García, professor i historia och en expert på tangerinfrågor, Domingo del Pino, författare, journalist, forskare och stor kännare av Tangiers historia och någon överlevande av tidningens skrivning som är fallet med Manuel Cruz Fernández, chef för heralden vid den tidpunkt då de marockanska myndigheterna tvingade 1971 sin stängning.

LÄSA  Vad är människokroppsomatotyper

Så det verkar som, lite efter lite, och bland annat tack till barnbarnsarbetet ”El Chato” tidningen  Españen  de Tánger börjar bli mer och mer känt, något som aldrig borde ha hänt eftersom det är en av de viktigaste att förstå Francoismens historia och dess idiosynkrati.

 

http://2.bp.blogspot.com/-sZof1BmhhU4/VZ5x-_zgUNI/AAAAAAAA3FU/m0QcTjORSvs/s400/DSC_0010.JPG

Chema mänéndez vid en punkt i intervjun. Photo Febus.

 

http://2.bp.blogspot.com/-lNI4uqOlYTc/VZ5yc3gBkmI/AAAAAAAA3Fc/EWhpmyPV3os/s400/DSC_0012.JPG

Ännu ett ögonblick av inspelningen. Photo Febus.

 

http://3.bp.blogspot.com/-hJOHbI0daEQ/VZ5yyjba0dI/AAAAAAAA3Fk/Jhz-J3TDG4k/s400/DSC_0016.JPG

Dokumentargruppen med Fernando Santiago i spetsen och barnbarnet till ”El Chato”. Photo Febus.

 

Den andra dokumentären från tidningen ”Spanien” i Tanger som snart kommer att släppas. På bilden ser vi Núñez, Cohen, ”El Chato”, Corrochano Jr., Coello, Pereda och Garcíen pastor.